pszichológusnál

Hogyan kell felkészülnöm, ha szexuálpszichológushoz foglaltam időpontot?

Szexuálpszichológushoz fordulni nem könnyű lépés, de nagyon fontos és bátor döntés lehet azok számára, akiknek szexuális problémáik vagy kérdéseik vannak. Amikor szexuálpszichológushoz fordulunk, zavartnak vagy idegesnek érezhetjük magunkat, de ez nem szabad, hogy eltántorítson a találkozástól. Fontos megértenünk, hogy a szexuálpszichológus segítségünkre lesz a szexuális problémák terén, ráadásul adunk is néhány tippet, hogy hogyan készüljünk fel az első konzultációra.

Tippünk: Jól képzett, tapasztalt szexuálpszichológus Budapest területén a furedi.hu oldalon elérhető.

Először is, már jó előre döntsük el, hogy nyugodtan beszélünk arról, ami bennünk zajlik, és nem tartjuk vissza az érzéseinket vagy gondolatainkat. Így adjuk meg neki a legnagyobb lehetőséget arra, hogy támogasson és irányítsa problémáink megoldását, legyen az korai magömlés, merevedési zavar, fájdalmas közösülés, vaginizmus vagy a szexuális funkciózavarok bármelyike is.

Előtte érdemes kicsit átgondolni, hogy mi az, ami miatt konzultálni szeretnénk. Az egyértelmű célok segíthetnek a terápiás folyamat hatékonyabbá tételében. Legyenek realisztikusak a várakozásaink, és ne várjunk azonnali megoldásokra. Legyünk tisztában azokkal a konkrét problémákkal vagy kérdésekkel a szexuális élet, párkapcsolati problémák és a szexuálpszichológia egyéb területeit érintően,vagy egyéni tanácsadás, amelyek miatt felkerestük őt.

Az első budapesti találkozón a szexológus valószínűleg szeretne rálátást kapni életünkre és  problémáinkra. Valószínűleg több kérdést is feltesz majd, hogy jobban megismerjen minket és a helyzetünket. Bemutatja a terápia menetét és az elvárásait. Ne habozzunk feltenni kérdéseket, és ha bármi nem világos, kérjünk magyarázatot.

Legyünk nyitottak és őszinték vele. Ne szégyelljünk beszélni a szexuális kérdésekről vagy az intim témákról, mivel ezek fontosak a munkájához. Ne aggódjunk, ha bizonyos részleteket nehéznek vagy kényelmetlennek érezzük megosztani vele, a pszichológus azzal a céllal dolgozik, hogy segítsen, és biztosítja a titoktartást.

Fontos, hogy tiszteljük a klinikai szakpszichológus bizalmát és titoktartását. Bízzunk benne, hogy segít nekünk, és ne feledjük, hogy az első találkozó csak a kezdet. A terápiás folyamat időbe telik, de hosszú távon segíthet az életminőségünk javításában.

Fontos, hogy nyitottak és fogékonyak legyünk az önismeret és a változás iránt. A terápia során esetleg olyan dolgokra is rá kell jönnünk, amikre eddig nem gondoltunk, vagy amik kellemetlenek lehetnek számunkra. Ne feledjük, hogy a fejlődés és a változás hosszabb folyamat lehet.

Tudnunk kell, hogy nincs olyan, hogy tökéletes felkészülés egy szexuálpszichológiai konzultációra. Legfontosabb az, hogy nyitottak legyünk a segítség elfogadására, és higgyünk abban, hogy a szexuálpszichológiai szakpszichológus segíthet nekünk megbirkózni a szexuális problémáinkkal.

Véletlenül se hagyjuk abba a terápiát csak azért, mert az első találkozó talán nem úgy sikerült, ahogy vártuk. Időre van szükség ahhoz, hogy a terápia hatása érezhető legyen.

Összességében a szexuálpszichológiai terápia nagyszerű lehetőség az intim kapcsolatok és a szexuális egészség javítására. A felkészültség és a nyitottság segíthet abban, hogy a terápia eredményesebb legyen, és hozzájáruljon az életminőségünk javításához.