3vs5-mm-zsinorfonal

5 mm-es zsinórfonal VS 3 mm-es zsinórfonal

Érezted már azt, hogy a rengeteg fonal típus között nem tudsz eligazodni? Néhány kérdés, melyeket gyakran hallok horgoló társaktól:

 • Melyik fonal illik legjobban ahhoz a táskához amit horgolni szeretnék?
 • Jól néz majd ki a minta a választott fonallal?
 • Melyikből lesz a legjobb tároló?
 • Melyik fonalból készítsem, hogy strapabíró legyen?

Megértelek, ha olykor elveszve érzed magad a fonaltengerben. Megannyi anyag, különböző textúrák és vastagságok. Ha egyszerre az összeset nem is rendszerezem ebben a cikkben, a pamut zsinórfonal 5 és 3 mm-es változatát összehasonlítom, hogy Neked könnyebb legyen a választás.

Az 5 mm-es pamut zsinórfonal

Az alábbi 4 fő jellemzőt fontos megismerned ezzel a csodás fonaltípussal kapcsolatban: összetétel, súly, tisztítás, ajánlott horgolótű méret. Lássuk hát néhány szóban az egyes paraméterek jellemzőit!

 • Az 5 mm-es zsinórfonal felépítése

Ez egy vastag fonal típusnak számít, ami nem véletlen, ugyanis 2 rétegből tevődik össze. A sok ezernyi, összefonott pamutszálat polisztirollal töltik meg a gyártás során, ez adja a vastagságát és a hengeres formát.

 • Súly

Az előző pontban leírtaknak megfelelően ez egy kiadós fonal. 100 m kb. 450 g. Ezt mindenképp vedd figyelembe, ha mondjuk egy nagy, pakolós táskát készítesz. Lehet, hogy ez esetben a könnyebb prémium polisztirol zsinórfonal lesz a Neked megfelelő választás.

 • Tisztítás

A tisztítással kapcsolatban is szerencséd van, ha ezt a típust választod. A kisebb szennyeződéseket egy nedves törlőkendővel is eltüntetheted. A makacsabb szennyeződésekkel pedig elbánik a mosógép, ugyanis nyugodtan bedohatod. 🙂 (Fontos: a fa és bőr kiegészítőket mindenképp távolítsd el mielőtt berakod a táskát a mosógépbe.) Egy 30 fokos mosás csodákra képes, mosózsák használatát pedig javaslom, hogy sokáig gyönyörű maradjon a táskád. (Pro tipp: mosás után formára igazítva, fektetve szárítsd.)

 • Ajánlott horgolótű méret

Szögezzük le: teljesen pontos horgolótű méretet nem lehet ajánlani, ami mindenkinek egyformán jó. Attól függően, hogy mennyire lazán horgolsz, ehhez a fonalhoz 8-12 mm-es horgolótűt használj. Tapasztald ki, ontosan melyik vastagság illik hozzád.

A 3 mm-es pamut zsinórfonal

 • A 3 mm-es zsinórfonal felépítése

Ugyanúgy pamut szálakból fonatolják, mint 5 mm-es testvérét, azonban nincs benne polisztirol töltet. Így sokkal vékonyabb, ami a részletes mintákat jobban kihozza.

 • Súly

Gondolom kitaláltad, nem csak vékonyabb, ezzel együtt könnyebb is vastagabb társánál. 100 m kb. 280 g.

 • Tisztítás

Mivel anyaga megegyezik az 5 mm-es zsinórfonaléval (töltet nélkül) így tisztítását is a fentebb leírtaknak megfelelően kell végezni.

 • Ajánlott horgolótű méret

Javaslom, hogy 6-8 mm-es horgolótűt használ, ezzel biztosan nem lősz mellé. Ezek között találd meg a legkényelmesebbet.

Ha biztosra akarsz menni és szeretnél garantáltan prémium minőségű zsinórfonalat vásárolni, látogass el a Magic Yarn fonal webáruházba: https://magicyarn.hu/